Ge förutsättningar!

 

Jag har alltid älskat att göra jord. I grunden handlar det om att få växterna att trivas genom att ge dem en lucker, mullrik jord, så där så att det blir lätt för växterna att ta upp näring och vatten. I början när vi hade byggt huset, innan trädgården var planterad, hade vi inte så mycket löv på hösten. Jag samlade allt ris jag röjde, långt gräs jag drog loss med räfsa och använde det. Riset la jag underst, packade gräs och kompostmaterial ovanpå. Varvade med sand och grus, som vi hade vid bygget, och kogödsel från grannen och hönsgödsel på påse.

Överst la jag ett lager med plantjord som jag sedan planterade i, direkt. Det låter kanske konstigt med det gick jättebra. Jag gör sällan som det står i böckerna. Det blir så omständigt då. Jag går på lust! Det blev som en slags kompostlimpa som snabbt bröts ner. Sedan kom gräsmattorna och då fortsatte jag att fylla på ovanifrån med gräsklipp i rabatterna.

Nu har det gått tio år och jag har fått egna löv, denna rikedom, som ger så fin mull som jag kan bädda in mina planteringar i. Jag har löv från kastanjer, lönnar, lindar, oxel och hassel, syrener, körsbär och häggmispel. Alla är de hjärtligt välkomna att delta i mitt lilla kretslopp! Att ”mata” jorden är det enklaste och roligaste sättet att lyckas med trädgård. Växter som trivs är nämligen vackra!

 

Leave a Reply

2 × 1 =